Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanne Backe, biolog på länsstyrelsens miljöanalysenhet, berätta om tre uttrar i Norrbotten som sticker ut i studien. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Tungt medicinerade uttrar i Norrbottens vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Halter av läkemedel som behandlar bland annat schizofreni, maniska psykostillstånd och depression har hittats i svenska uttrar enligt en studie gjord vid Naturhistoriska riksmuseet. Högst uppmätta halt av flest olika läkemedel uppvisar en utter från Boden.

60 uttrar från olika län har studerats, 17 stycken har skickats in från Norrbotten.  

– Analysen visade då att nästan alla uttrar i studien hade läkemedel i sig, säger Susanne Backe, biolog på länsstyrelsens miljöanalysenhet.

Uttrar vid god hälsa 

Efter studien kan man konstatera att det är fortsatt höga halter av PFAS och i genomsnitt hittades sju olika läkemedel i uttrarnas muskelvävnader. Trots de höga halterna har beståndet av uttrar växt och de som analyserats uppges till synes ha varit vid god hälsa. Effekten av läkemedel och miljögifter är svår att fastställa enligt Anna Roos som står bakom studien. 

– Det kan röra sig om cocktaileffekter där ämnen samverkar eller motverkar varandra, berättar Anna Roos, ekotoxikolog och intendent på Naturhistoriska riksmuseet, i ett pressmeddelande. 

Hör Susanne Backe om hur man enligt lag ska gå till väga om man stöter på en död utter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanne Backe, biolog på Norrbottens länsstyrelse om hur man enligt lag ska gå till väga om man stöter på en död utter. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.