Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förberedelserna inför snöbollskriget i Luleå och hör hur LTU-rektorn Birgitta Bergwall-Kåreborn laddar upp.

Tusentals snöbollar formade – SM i snöbollskrig avgörs i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Yukigassen har blivit ett återkommande inslag på Luleå tekniska universitet: Snöbollskrig som lagsport. Sporten härstammar från Japan och i helgen avgörs SM i snöbollskrig där en VM-biljett står på spel.

Det är hektiska dagar inför helgens tävlingar och flera tusen snöbollar har formats. Arrangören för själva ”knådandet” för att garantera säkerheten.

– Vi vill inte att någon ska gå hem helt blodig, säger Jonathan Orrhede, ordförande i Maskinsektionens aktivitetsutskott.

Alla får delta i Yukigassen

Efter ett par års dvala, på grund av pandemi och dålig snö, är det dags för Yukigassen igen. Lagen består främst av studenter från LTU, men vem som helst får ställa upp med lag.

– Vi vill att det ska bli lika stort som det har varit, säger Jonathan Orrhede.

Rektor Birgitta vilar sig i form

Över 100 personer är anmälda och i år ställer universitetsledningen upp med ett lag.

– Nu får vi se till att göra detta till Sveriges tävling, säger Birgitta Bergwall-Kåreborn, rektor för LTU, och erkänner att hon inte övat något.

I klippet – se förberedelserna och hör hur Birgitta laddar för snöbollskriget.

Vad är Yukigassen?

Yukigassen är en japansk lagsport i snöbollskrig. Ett snöbollskrig med regler: Om du blir träffad är du ute ur matchen, tar ett lag flaggan i mitten har de vunnit, och har alla i motståndarlaget blivit träffade står laget som segrare.

LTU anordnade Yukigassen första gången 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.