Tusentals fönster måste bytas

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket tvingas byta ut fönstren på hundratals hus längs vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Orsaken är de bullriga malmtransporterna.

Gerd Rova bor i ett hus från 1940 i Masugnsbyn. Hon tycker att trafiken, och därmed bullret, har blivit värre de senaste åren. Hon ser fram emot att få byta ut sina gamla fönster.

– Det blir skönt. Det är ju ett gammalt hus som vi aldrig har bytt fönster på.

Malmtrafiken är problemet

Anledningen till fönsterbytet är att den tunga trafiken har ökat längs sträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Northland Resources nyöppnade gruva i Kaunisvaara är en bidragande orsak eftersom malmtransporterna går från gruvan till Svappavaara. Det bidrar i sin tur till att ljudet inomhus blir alldeles för högt.

– Det här gäller de hus som man har konstaterat överskrider 55 decibel inomhus, vilket betyder 80 decibel utomhus vid fasaden, säger Anders Lindmark, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket kommer också att sätta upp en del bullerplank längs vägen. Enligt Trafikverket  finns det ingen prislapp för åtgärderna, eftersom det är en del av vägprojekten som pågår längs sträckan.

Sammanlagt handlar det om 240 hus. Men en tredjedel av alla fönster är redan klara då projektet sattes igång för ett halvår sedan.

Gerd Rova är nöjd och hoppas att inomhusmiljön nu förbättras.

– Jodå, det tror jag. Jag hör ju dem som fått nya fönster och de säger att det är skillnad, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer