TV-avgift för datorer

Uppdaterad
Publicerad

När SVT börjar sända sina kanaler på nätet kommer Radiotjänst i Kiruna börja att ta ut tv-avgift för datorer och surfplattor, skriver Computer Sweden.

Anledningen till detta grundar sig i att lagen om finansiering av radio och tv sedan 2007 är teknikneutral, vilket innebär att det är själva tittandet som ska kosta, oberoende av vilken utrustning man använder för att se programmen. Mobiltelefoner med internetuppkoppling kommer dock inte att omfattas av avgiften.

Dagens tv-avgift är på  2.076 kronor per år. Enligt Radiotjänst har avgiften varit oförändrad sedan 2009 och används för att finansiera de så kallade public service-bolagen: Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Radiotjänst skriver på sin hemsida att all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt, ska räknas som tv-mottagare. Radiotjänsts exempel är tv, digital-box, dator med tv-kort, video med kanalväljare och inspelningsbar dvd-spelare. Surfplattor och annan utrustning som saknar särskild tv-utrustning nämns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer