Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Försvunna män var välbehållna

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 60-årsåldern söktes av fjällräddningen i Arjeplogsfjällen på tisdag förmiddag, sedan de inte har hört av sig till anhöriga. Strax före klockan elva uppgav polisen att de hörts av välbehållna.

Männen började sin resa från Kvikkjokk på måndagsmorgonen och planen var sedan att åka vidare till Vaimok och Norge. Men sent igår kväll fick deras anhöriga ingen kontakt med dem.

– De har då ringt till stugorna och stugvärdarna och bett dem kolla om de sett dem. Värdarna har sett skoterförare, men kan ej säga om det var männen eller andra människor, säger Marie Andersson, kommunikatör vid polisen.

Hårt väder i fjällen

Norsk polis inblandad

De två männen ska vara fjällvana och har bra utrustning. Polisen har arbetat med att kontrollera stugor längs den planerade färdvägen, men männen har inte hittats via den metoden.

Nu har polisens vakthavande beslutat om fjällräddningsinsats. Sökinsatsen efter männen har involverat både svensk och norsk polis. Områden på båda sidor om riksgränsen ska nu sökas igenom, uppgav polisen vid 08.30-tiden på tisdagen.

– En helikopter är nu igång och söker igenom området, säger Marie Andersson vid polisen.

Hörde av sig till anhöriga

Det ska vara hårt och dåligt väder längs vägen som männen färdas.

Vid 10.49 rapporterade polisen att männen varit i kontakt med anhöriga. Männen var välbehållna. Fjällräddningsinsatsen har därmed avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårt väder i fjällen

Mer i ämnet