Två särskilda boenden i Piteå kommun får kritik för sin vård- och covidbehandling. Foto: TT

Tre särskilda boenden i Norrbotten kritiseras för sin covidvård och behandling

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat 98 äldreboenden i landet. Nu får två särskilda boenden i Piteå och ett i Gällivare kommun kritik för den medicinska vården och behandlingen vid covidsmitta.

– Kritiken är allvarlig men inte oväntad. Vi har hanterat en extrem situation, säger Fredrik Sjömark, socialchef i Piteå i ett pressutskick.

IVO:s granskning är gjord under perioden mars till juni förra året. Tillsynen är baserad på uppgifter om att de boende inte fått god medicinsk vård och behandling vid smitta av Covid-19.

– Det är väntat då vi har hanterat en extrem situation som prövat oss på många sätt, säger Fredrik Sjömark, socialchef, Piteå kommun.

Coronaviruset i Norrbotten

”Vi har fortfarande mer att lära”

Senast den 15 mars önskar IVO återkoppling.

–Vi kommer ta fasta på kritiken som vi fått ta del av och undersöka vad vi redan har åtgärdat, och vilka delar som återstår för att vi ska vara bättre rustade för framtiden, säger Sjömark och fortsätter:

– Vi har lärt oss mycket under den här pandemin men vi har fortfarande mer att lära.

Även ett särskilt boende i Gällivare får kritik.

IVO:s granskning:

  • Nästan hälften, mer än 46 procent, av alla som har dött med covid-19 i Sverige har bott på äldreboende.
  • Ivo gör en löpande granskning av äldreomsorgen och olika delar har presenterats vid olika tillfällen.
  • I november offentliggjorde Ivo kritik riktat mot samtliga regioner gällande covidvården på äldreboenden. Anmärkningarna skiljde sig något mellan olika regioner. Myndigheten hade då granskat patientjournaler för över 800 personer på nära 100 äldreboenden över hela landet. Myndigheten planerar att göra en uppföljande granskning under våren 2021.
  • I december presenterade Ivo också kritik mot privata vårdgivare gällande covidvården på äldreboenden, för i stort sett samma brister som påvisats hos regionerna. Myndigheten underströk dock att regionerna ändå har det övergripande ansvaret.
  • Samma månad kom coronakommissionen med sin delrapport som konstaterade att Sverige misslyckats med sin strategi att skydda äldre och riktade skarp kritik mot flera aktörer gällande hanteringen av coronapandemin på äldreboenden. Den granskningen är helt fristående från Ivo:s.

Källa: Coronakommissionen, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet