• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Bonus och premier ska locka fler att bli lärare i Pajala kommun. Foto: SVT

Två sidor av saken: Gammelsossen mot nysossen

Uppdaterad
Publicerad

En kupp eller demokrati? Det finns två diametralt skilda sätt att se på skolkrisen som blev en socialdemokratisk kris i Pajala. Så här listar SVT Norrbotten de båda sidornas bästa argument.

Nysossen

* Det är helt enligt de demokratiska principerna att engagera sig politiskt om man vill åstadkomma en förändring, som till exempel att behålla skolan i Tärendö eller ge byarna i kommunen större utvecklingsmöjligheter.

* Det nya politiska engagemanget behöver inte betyda att man bara bevakar sina egna intressen. Det vore att misskreditera alla nya medlemmar i Socialdemokraterna. Tillströmningen av nya medlemmar ger dessutom ett nytt engagemang och vitalitet till hela politiken i Pajala. För den som vill att det ska drivas en annan politik är det fritt att själva engagera sig politiskt. I slutändan är det väljarna som avgör vilka som ska få förtroendet att styra Pajala kommun.

* Medlemmarna ska avgöra vilken politik som ska drivas i kommunen, inte enskilda socialdemokrater i kommunfullmäktige. Delar man inte medlemsmötets linje måste man kliva av sina uppdrag.

Gammelsossen

* Det politiska systemet är alldeles för sårbart för kupper från särintressen, särskilt i ett förhållandevis litet parti som Socialdemokraterna i Pajala. Man ska inte kunna bli medlem bara genom att anmäla sig på nätet eller via en app. Det krävs en ideologisk prövning av den nye medlemmen och därefter en fortsatt skolning om vad som är socialdemokrati.

* Det är möjligen enligt spelreglerna av en intressegrupp att gå in i partiet, men det kräver ett stort ansvar och en hög moral. Om många nya medlemmar kommer in samtidigt måste de lyssna på de som har varit med länge i partiet, Man måste dessutom ta hänsyn till det mandat man har fått av väljarna i valet och fullfölja den politisk som man har gått till val på.

* De socialdemokrater som sitter i fullmäktige har fått sitt mandat direkt av väljarna och ska ha sin lojalitet i första hand till dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.