Flög drönare över skyddsobjekt – två män anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Två män sitter anhållna misstänkta för brott mot skyddslagen i Luleå. De ska ha blivit gripna med drönare vid F 21, enligt TV4 Nyheterna.

– De anhållna är två utländska medborgare från ett annat europeiskt land, säger jouråklagare Moa Ejnestrand, vid Åklagarmyndigheten i Luleå, till SVT.

Männen är i 20-årsåldern respektive 50-årsåldern. Gripandet skedde under söndagen.

– De är ännu inte hörda. De är misstänkta för brott mot skyddslagen och det gäller ett skyddsobjekt i Luleå kommun. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Moa Ejnestrand.

Flög drönare över skyddsobjekt

Enligt uppgifter till Aftonbladet, som först rapporterade om händelsen, ska det vara två män som har flugit drönare och fotat skyddsobjekt i Luleå. Åklagare Ejnestrand vill i nuläget inte bekräfta det.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska männen ha blivit gripna vid Norrbottens flygflottilj, F 21, efter att ha använt både drönare samt annan elektronik i området.

Flygövning och toppmöte

Det pågår en stor flygövning med 14 nationer i Luleå – och det förbereds för fullt inför ett toppmöte under tisdagen och onsdagen mellan EU och USA.

– Om det har något samband med toppmötet eller flygövningen har jag ingen kommentar till i nuläget, säger Moa Ejnestrand.

Övning med 120 flygplan

Flygövningen Arctic Challenge Exercise 2023, eller ACE 23, genomförs för sjätte gången. I övningen deltar omkring 120 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan, samt cirka 2 700 deltagare med Finland som övningsledare.

Syftet är att stärka deltagande länders nationella försvar, utforska gemensamma synergier och underlätta för gemensamma lösningar.

Fotoförbud på militärt område

F 21 är ett skyddsobjekt där det råder fotoförbud. Kommande dagar kommer även tillfälliga restriktioner råda gällande flygförbud över Luleå.

Texten uppdateras när mer information finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.