Bilden är knäppt av en åtelkamera i centrala Tornedalen. Foto: Privat åtelkamera via länsstyrelsenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två vargar har upptäckts i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar har fastnat på bild på två olika åtelkameror i länet. Länsstyrelsen är övertygad om att det inte är samma varg som fotats då bilderna är tagna långt ifrån varandra.

Det var den 20 juni som två vargar blev fotade av privata åtelkameror, en i norra Arvidsjaur och en i centrala Tornedalen. Vilket P4 Norrbotten var först att berätta om.

– Konstigt nog så togs bilderna under samma natt. Det är sex timmar som förflutit mellan bilderna men 18 mil mellan platserna, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur.

Han fortsätter.

– Vargar är kapabla att tillrättalägga långa sträckor men detta är för mycket på sex timmar. Så därför tror vi inte att det är samma varg.

Det är inte särskilt ovanligt att vargar passerar länet då de är på en så kallad utvandring, alltså när de lämnar uppväxtreviret för att söka ett eget. Då det är svårt att spåra djur utan snö på marken så hoppas man på allmänhetens hjälp.

– Vi vill påminna alla om att vi gärna tar del av rovdjursbilder eller andra observationer. Alla pusselbitar kan vara viktiga i ett förvaltningssammanhang, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer