Hur får du ditt barn att använda cykelhjälm? Foto: svt

Hur får du ditt barn att använda cykelhjälm?

Publicerad

Endast 63 procent av barnen under 15 år i Norrbotten använder cykelhjälm, trots lagkrav. Tvingar du ditt barn att använda cykelhjälm? Har ni mycket diskussioner runt detta hemma?

SVT rapporterade · Tvingar du ditt barn att använda cykelhjälm?

07.12
Hej, nu öppnar vi vårat scribble. Vi undrar om du tvingar ditt barn att använda cykelhjälm? Hur diskuterar ni om det hemma hos er? Berätta.
07.28
Ja. Vi brukar säga att ingen planerar när en olycka ska hända. Därför ska man alltid ha hjälm, för du vet aldrig när det händer en olycka. Även om just du kan cykla eller hantera situationer bra så finns det andra som kanske inte kan det just då vid det tillfället och det räcker för att något allvarligt ska kunna ske. Hjärnan är det viktigaste du har, skydda den!
07.44
Nej. Har aldrig behövt tvinga mitt barn. Har blivit en naturlig sak för han, då han använt de sen han var riktigt liten. Han sätter sig inte på cykeln utan hjälm.
07.44
om förräldrar också använder hjälm kanske fler
kids använde cykelhjälm
08.46
Lägg böter på föräldrarna när barnen cyklar utan hjälm, antingen kommer hjälmen på eller så försvinner cykeln.
Sedan måste föräldrar (och andra vuxna) också börja använda hjälm. Det är ju helt otroligt att man väljer sin frisyr över eventuell hjärnskaknikg/epelepsi eller död...
09.11
Bland det värsta jag sett är skolklasser som är ute och cyklar där eleverna har hjälm men inte lärarna.
09.51
Det är ungefär som med bilbälte, de tar på sig hjälmen utan att fundera på det. Däremot när barnen kommer upp i åldrarna 12år och uppåt upplever jag att de inte vill använda hjälm längre. Det slutar med att cykeln blir stående för de vill inte vara den enda som använder hjälm.
13.42
Jag ger godis till mitt barn om hen använder hjälm. Använder hen inte hjälm får hen bara rotmos till middag.
13.55
Mina barn såg hur jag mådde när jag fick en hjärnskakning (halkade omkull) för några år sedan. Det mest skrämmande för dem var att jag inte kunde titta på en bildskärm alls på flera veckor - vare sig tv, dator eller mobiltelefon! Nu behöver jag bara påminna dem om det så åker hjälmen på.
Efter att själva upplevt en hjärnskakning har jag dessutom alltid hjälm själv när jag cyklar - det är helt enkelt inte värt risken att något händer!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer