Foto: SVT

Kjell tvingas att flytta efter 70 år när Lulebo ska riva två hyreshus

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kom beskedet från Lulebo att två hyresfastigheter på Stadsön i Gammelstad ska rivas istället för att renoveras. För Kjell Wiklund som har bott i husen i 70 år blir det en stor omställning.

1949 flyttade Kjell Wiklund in i ett av de sex nybyggda hyreshusen på området tillsammans med sina föräldrar. Senare gick flytten till hyreshuset bredvid och där bor han fortfarande kvar och det är ett av de två hus som nu ska rivas.

– Vi visste ju om att någonting var på gång, men  rivningen var en överraskning. Det känns inte bra, det är helt säkert. Vi har ju inte flyttat någonstans än men jag har ingen lust att flytta från området, säger Kjell Wiklund.

Åtta av 24 hyresgäster kvar

Lulebo förvärvade de sex fastigheterna för 10 år sedan och insåg då att det fanns ett stort renoveringsbehov. Fyra av fastigheterna renoverades, men 2016 avbröts renoveringarna då kostnaderna skenade iväg. 2017 togs beslutet att börja evakuera husen och nu under hösten togs beslutet att husen ska rivas och nya ska byggas.

Många av lägenheterna står idag tomma, bara åtta av 24 hyresgäster finns kvar och de fick alltså det definitiva beskedet under tisdagen.

”Måste göras någonting åt det”

– Självklart är de besvikna och ledsna. Det är ju deras hem, många har bott här väldigt, väldigt länge. Men de har samtidigt förståelse för att byggnaderna måste hanteras och att det måste göras någonting åt det, säger Anders Hannerfors som är chef för fastighetsutveckling på Lulebo.

– Vi erbjuder ju och hjälper dem att hitta hem och bostäder i hela vårt bestånd. Många vill bo kvar i området, det är ett populärt område, men vi har hållit på ett antal lägenheter och tror att vi ska kunna hitta nya enligt deras önskemål väldigt långt, säger Anders Hannefors.

Löftet från Lulebo

Tidsplanen är att husen ska börja rivas redan till våren och de nya husen ska stå klara 2021. Löftet från Lulebo är att de boende ska erbjudas att flytta tillbaka, men frågan är till vilken kostnad.

– Vi som har bott kvar här har ju haft bra hyror, men hyrorna på nyproducerat boende det blir för dyrt. Det håller inte mot det som vi betalar idag. Så vi får avvakta och se vad de säger, säger Kjell Wiklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.