SVT Norrbotten har pratat med flera ukrainska familjer som har bott och arbetat i Kiruna kommun i två år. Barnen i dessa familjer går i lokala skolor där de lär sig svenska och engelska – men kurser i deras modersmål, ukrainska, erbjuds ännu inte.
Enligt uppgifter till SVT har ansökningar skickats in under åren för minst fem barn. Olesia Hresieva är en av de som fått avslag.
– Jag skickade in två ansökningar för mina två skolbarn, säger hon.
Erbjöds studera ryska
Föräldern Julia Lesunova gick med på att hennes barn skulle läsa ryska för att de inte skulle glömma hur bokstäverna skrivs.
– Både ryska och ukrainska använder kyrilliska alfabetet. Men så snart det finns möjlighet att läsa ukrainska kommer vi att byta till det.
Yana Barabash, mamma till 11-årig Anna, berättar att hennes dotter vägrar läsa ryska. Två gånger har de ansökt om ukrainsk språkundervisning, men fått avslag båda gångerna.
– Vi är ukrainare. Vi bor i Sverige, lär oss svenska, men Ukraina är vårt hemland och ukrainska är vårt modersmål. Här är vi gäster, säger Barabash.
”Behöver fem ansökningar”
På Språkcentrum, som ansvarar för att organisera undervisning i modersmål, förklarar man att det för få ansökningar för att starta en kurs. Men de är redo att starta en undervisning i ukrainska med ett fingerknäpp.
– Vi behöver fem ansökningar, och vi har redan tre, säger en representant.
Var de tidigare inskickade ansökningarna tagit vägen har inte gått att reda ut. Ukrainska familjer fortsätter dock att skicka in nya ansökningar med hopp om förändring.
Modersmålsundervisning
Det finns idag en lagstadgad rätt till modersmålsundervisning. Modersmålsundervisning ska ge elever med ett annat modersmål än svenska möjlighet att läsa sitt modersmål som ett ämne i skolan.
Huvudmannen måste också erbjuda modersmålsundervisning till elever som är adoptivbarn och har ett annat modersmål än svenska. Det gäller även om de inte brukar prata språket hemma. Men eleverna måste ha grundläggande kunskaper i språket. Huvudmannen är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola.
Huvudmannen måste bara anordna modersmålsundervisning i ett språk om det finns minst fem elever som har rätt till undervisningen i det språket, dessa elever vill få undervisning i språket, det finns en lämplig lärare.
Källa: Skolverket