Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska Olga Yurasova berättar om tiden vid Moskosel Creative Lab och hur hennes skapande har påverkats av kriget. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Olga flydde till Moskosel – kriget påverkar hennes konst: ”Sorg över alla barn som dör”

Publicerad

Just nu befinner sig kulturskaparen Olga Yurasova från Ukraina och hennes son Luka, 1 ½ år, på residenset i Moskosel utanför Arvidsjaur. Det är en plats där de känner sig trygga och där Olga kan återuppta sitt skapande.

– För första gången känner jag mig trygg sedan kriget bröt ut i Ukraina, säger hon.

Produktionsdesignern och bildkonstnären Olga Yurasova är 32 år och kommer från staden Sevastopol, på Krimhalvöns sydligaste spets, i Ukraina. Hon har under en tid varit verksam i Kiev och Moskva, där hon befann sig när kriget i Ukraina bröt ut.
 
– Det kändes inte säkert att vara kvar i Moskva så jag valde att fly. Nu är jag så glad och tacksam över alla fina människor som stöttar mig här i Moskosel.

”Sorg över alla barn som dör”

Under nästa vecka kommer Olga Yurasovas man Denis Sinyakov till Moskosel, men hennes övriga släktingar befinner sig i de ukrainska städerna Sevastopol och Kiev.

– Jag känner liksom många andra stor oro och smärta över det som händer i Ukraina och sorg över alla barn som dör i det här fasansfulla kriget, säger hon.

Kriget har påverkat skapandet

Under tiden som Olga Yurasova är på residenset i Moskosel vill hon genom sitt projekt förmedla sina känslor kring kriget. 

– Just nu funderar jag på hur mina idéer ska kunna sättas i verk. Att få skapa hjälper mig att må bättre, men jag hoppas att jag vaknar en dag och att kriget är över, säger hon till SVT. 

I klippet berättar Olga Yurasova om hur hennes skapande har påverkats av kriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet