I Kiruna kan problemet med personalbrist inom räddningstjänsten lösas med undersköterskor. Foto: Pontus Lundahl / TT

Undersköterskor kan släcka bränder

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att rekrytera räddningstjänstpersonal till glesbygd. I Kiruna tittar man på om undersköterskor kan lösa personalbristen inom räddningstjänsten genom kommunala kombinationstjänster.

I hela landet är trenden att det blir allt svårare att rekrytera deltidsbrandmän till de mindre samhällena. Kiruna är inget undantag, där är det svårt att rekrytera personal till räddningstjänsten i Svappavaara och Vittangi. 

På seminariet ”Att styra och leda räddningstjänst” som pågår i Kiruna diskuteras problemet och lösningar på situationen.

Kombinationstjänster

I Dalarna förbereds en lösning med en kombinationstjänst som undersköterska och brandman, där ett gymnasieprogram ger behörighet till både undersköterska och brandman.

– Vi måste titta på de goda exemplen. En sådan lösning kanske inte löser alla våra problem eller utmaningar men det är kanske en del av lösningen. Det är ju bland annat därför vi är här på seminariet för att hitta goda exempel på hur vi kan lösa utmaningarna för framtidens räddningstjänst, säger Jon Moln Teike, brandingenjör på Kiruna räddningstjänst. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.