Kvinnan hade tio kilo amfetamin i väskan när hon stoppades av tullen. Foto: Tullverket

Ung kvinna fast med 10 kilo amfetamin i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna från södra Sverige döms till fyra år och sex månader i fängelse för att ha transporterat tio kilo amfetamin till Haparanda. Kvinnan menar att hon trodde det var inredning i väskan.

Det var i oktober i fjol som tullen stoppade kvinnan på tågstationen i Haparanda då myndigheten upplevde att kvinnan försökte undvika narkotikahunden.

Kvinnan i 20-årsåldern sa till hundföraren att väskan innehöll en lampa som hon skulle lämna till sin moster utanför Ikea.

Men när väskan öppnades hittades tio kilo amfetamin.

Träffade man på utekväll

Kvinnan berättar själv att allt startade med att hon träffade en man under en utekväll som var villig att investera i hennes utbildning.

Enligt utredningen har kvinnan gjort liknande resor till Haparanda tidigare men kvinnan menar att det då transporterats inredning. Något hon hävdar var fallet även denna gång.

Efter ny kontakt med mannen 1 oktober i fjol åkte kvinnan och hämtade väskan i en olåst port i Stockholmsområdet med uppdrag att lämna den till en man vid Ikea hundra mil norrut.

Kvinnan menar att hon aldrig tittade i väskan eller fått betalning för transporten.

Bilder med kontanter

I kvinnans telefon hittades däremot hittats bilder där hon håller i stora mängder kontanter.

Tingsrätten köper inte kvinnans berättelse och menar att alla omständigheter kring väskan, samt att hon försökt undvika tullpersonalen talar för att hon varit medveten om innehållet.

Kvinnans döms nu till fyra år och sex månader fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.