Unik forskning vid universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan skogsindustrins restprodukter komma till användning. För på Luleå tekniska universitet jobbar man med att skapa vattenreningsfilter av resterna med hjälp av nanoteknik.

I den här salen jobbar forskare med att ta fram nanofibrer och kristaller ur restprodukter från cellulosaproduktion. Fibrer och kristaller som är så små att det inte går att se med blotta ögat och som nu skall användas för att skapa vattenreningsfilter.

Skogsindustrin positiv

Det är EU som står bakom projektet, som är det enda av sitt slag i Europa och skogsindustrin applåderar den nya möjligheten att ta tillvara på restprodukter.

– Det här är jätteintressant för skulle vi lyckas så kan vi höja värdet på vår restprodukt avsevärt mycket. I dag tjänar vi inga pengar på vår restprodukt men skulle det här lyckas ser vi potential i det, säger Anna Svedberg som är utvecklingsingenjör på Domsjö Fabriker AB i Örnsköldsvik.

Inte riskfritt

Nanoteknik som sådan är inget nytt och det har kommit rapporter om risker med tekniken. Forskare har gjort försök med möss som fått andas in fibrer av silver, fibrer som sedan kapslats in i lungorna och orsakade inflammationer. Men det här är inget som ska kunna hända i vattenfilterproduktionen.

– Partiklarna är inte fria utan de ligger i vatten och när vi gör filter fäster de ihop väldigt hårt – så de är inte enskilda nanopartiklar, säger Kristiina Oksman professor vid Luleå tekniska universitet.

Klara inom tidsramen

På bara på några års sikt räknar man med att vattenreningsfiltret ska var färdigutvecklat.

– Vi har hållit på ett och ett halvt år och vi har fyra år på oss så förhoppningen är klarat det till projekttidens slut, säger Kristiina Oksman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.