Ny studie på LTU om inhyrda sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

En unik studie har gjorts bland specialistsjuksköterskor på en intensivvårdsavdelning i Norrbotten, där både inhyrd och ordinarie personal intervjuats om sitt arbete.

De svar som kommit in är så intressanta att Luleåforskarna nu vill undersöka frågan ytterligare. Det skriver LTU på sin hemsida.

Bakom undersökningen som bygger på enskilda intervjuer med tio specialistsjuksköterskor, fem inhyrda och fem anställda, står Anna Berg Jansson forskare inom arbetsvetenskap och Åsa Engström forskare inom omvårdnad.

– Sjuksköterskornas svar är rena receptboken för arbetsgivarna, nämligen vad är det de två olika grupperna söker när de väljer anställningsform, säger Åsa Engström.

De inhyrda sjuksköterskorna pekar på flexibilitet, eget val av arbetsplats och den högre ”lönen” man får.

De som valt att jobba som anställd uppskattar istället att vara på en och samma arbetsplats, vikten av att ingå i ett team samt att få delta i utvecklingen av vården och den egna arbetsplatsen.

Båda sidor, inhyrda och anställda, beskriver varandra som en förutsättning för att intensivvårdsavdelningen skall fungera. Anställd personal pekar på att den inhyrda personalen bidrar med kunskap och erfarenhet från andra avdelningar och sjukhus. Och den inhyrda personalen anser att den anställda styrkan är en förutsättning för arbetet eftersom de har kunskap om utrustning och rutiner.

– Inhyrning av sjuksköterskor har ökat markant i många landsting under de senaste åren och återspeglar, förutom sjuksköterskebristen, också en mer generell trend på arbetsmarknaden. Vi behöver därför lära oss mer om och förstå hur inhyrning påverkar arbete och arbetsvillkor för både inhyrd och ordinarie personal, säger Anna Berg Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer