Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Majvor och Lage Sellbom i Moskosel utvecklar sin trädgård varje år. Rollerna är tydliga: Lage tar hand om maten medan Majvor står för det visuella. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Majvor och Lage har skapat sina drömmars trädgård i Moskosel

Uppdaterad
Publicerad

I tolv år har makarna Majvor och Lage Sellbom utvecklat sin trädgård i Moskosel. Minst tio timmar om dagen ägnas åt att förfina odlingarna på den 4 000 kvadratmeter stora ytan. Hemligheten? En tydlig rollfördelning.

– Majvor sköter skönheten medan jag tar hand om det som går att äta, säger Lage.

Trädgården bara växer men det började smått för paret Sellbom.

– Jag såg en stor fin sten och funderade vad jag skulle kunna göra med den. Då kom jag på att vi kunde göra en damm och bygga upp blomplanteringar runt stenen och för varje år så har det byggts på, säger Majvor. 

Pyntar med gamla rostiga redskap

I dag driver paret företaget ”Sellebo Idéträdgård” som bygger på visningar för mindre sällskap och grupper.- I trädgården finns förutom vackra liljor även bergsvallmon, slingerstormhattar, kärleksörter och svavelpioner. Sedan kan man beskåda gamla rostiga redskap, berättar Majvor.

Strikt uppdelning av sysslorna

Att deras intresse har odlats råder det inget tvivel om – minst tio timmar per dag ägnas åt arbetet. 

– Lage är duktig på att laga mat så jag får vara ute i trädgården medan han gör färdig middagen, säger Majvor och skrattar.

Maken bekräftar att rollfördelningen på gården är strikt uppdelade.

– Majvor sköter skönheten och blommorna medan jag sköter allt som går att äta. Växthuset och grönsakslandet är min avdelning, säger Lage.

Hoppas trädgården ska inspirera

Han odlar bara ekologiskt som exempelvis gurkor, chilifrukter och mycket kålväxter. För en matfantast är det ett paradis.

– Det är en enorm upplevelse att bara gå ut och hämta det man behöver, säger han och Majvor fyller i:

– Vi hoppas att vår trädgård och våra odlingar ska inspirera andra människor.

Majvor och Lage Sellbom har gjort plats för en kärlekssoffa i trädgården. Foto: Majvor Sellbom/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.