Upp och ner för bluffakturor

Publicerad

Bluffakturor har ökat lavinartat i Sverige det senaste året. Men i Norrbotten är trenden omvänd. 

Bedrägeri med hjälp av bluffakturor har mellan år 2010 och 2011 ökat med cirka 40 000 inrapporterade fall i landet. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet. Men i Norrbotten har anmälningarna istället minskat.

– Vi har anmält alla bluffakturor i länet stenhårt och det har nog gjort att vi har fått bort många falska aktörer, säger Bernt Jansson, Luleå handel

Men trots att det skett en minskning av antalet anmälda bluffakturor gäller att vara observant.

– Jag har fått två bluffakturor för cirka ett halvår sedan. Vi är en liten butik så vi ser direkt om något är skumt. Då gör vi en kopia på fakturan, returnera och kryssar i ej beställt, säger Jan Lundin, delägare av Hifi i Luleå.

Förutom bluffakturor är det vanligt med telefonförsäljningsbedrägeri och där gäller det verkligen att lyssna

– De påstår att vi har ett tidigare avtal hos dem. Det är det lätt att tro att det är seriösa företag men man ska vara försiktig med att säga ja innan man har kollat upp vilka det är som ringer, säger Jan Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer