Uppgifter om valfusk utreds

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Norrbotten har kallat till krismöte efter uppgifterna om ett planerat valfusk inför de interna provvalen.

”Jag är ledsen och chockad”, säger riksdagskandidaten Anna Alriksson (M).

En så kallad visselblåsare har skickat över ett mejl till henne om hur valfusket ska gå till i detalj.

Bland annat handlar det om att samla ihop olika medlemmars blanketter till det digitala provvalet inför riksdagen och rösta rätt åt dem.

”Ledsen och chockad”

Och rätt är att rösterna ska läggas på riksdagskandidaten Jonas Grafström och inte på Anna Alriksson.

Hon kunde själv läsa att hon var uppsatt på den svarta listan med kandidater som det inte skulle röstas på.

– Jag fick ett mejl i fredags som beskriver det, men jag vill inte lämna ut det eftersom visselblåsaren då skulle kunna avslöjas. Men jag tog kontakt med partiombudsmannen i Norrbotten och vår förbundsordförande för att berätta vad det handlar om, säger Anna Alriksson och fortsätter:

– Inom min tid inom MUF och Moderaterna i Norrbotten har jag aldrig varit med om något liknande. Jag är väldigt ledsen och chockad och partiet bör utreda det som påstås.

”Helt oacceptabelt”

Jonas Grafström uppger för SVT Nyheter Norrbotten att han hoppas att uppgifterna utreds ordentligt.

– Uppgifterna är inte sanna, enkelt uttryckt. Det är ett påhitt. Det är fullständigt substanslöst, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

– Anna Alrikssons samtal var det som gjorde att jag tog uppgifterna på allvar och kallade till möte i förbundsstyrelsen på onsdag kväll, säger förbundsordförande Linda Frohm.

Norrbottensmoderaternas ledning ska alltså diskutera uppgifterna om ett planerat valfusk och försöka reda ut problemet.

– Det är helt oacceptabelt att manipulera med ett resultat och att syssla med oegentligheter och valfusk för att gynna vissa och missgynna andra. Om uppgifterna är riktiga ska vi se till att det inte är möjligt att göra så under årets provval, säger Linda Frohm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.