Personalneddragningar att vänta när Piteå-tidningen säljs

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom beskedet att Norrköpings Tidningar Media AB via Norrbottens Media köper upp Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten. Något som inte överraskar de 40-talet anställda på Piteå tidningen.

– Det är klart att det inte är roligt men det är väl ingen överraskning heller. Det är ju en krisbransch och tidningen har gått dåligt länge så vi var väl ändå lite förberedda, säger Gunnel Ekman som är ordförande för journalistklubben.

– Jag sitter ju som representant för journalistklubben i styrelsen så jag har ju vetat om det här i en dryg månad men ändå när det blev slutgiltigt i fredags så det är klart då kom det rätt mycket vemod över en. För det här kommer att innebära förändringar, rationaliseringar och en del av mina arbetskamrater kommer att förlora sina jobb, säger Torbjörn Carlsson reporter på Piteå-Tidningen.

Påverkar inte kund

Mats Ehnbom som är vd för Norrbottens Media blir vd för det nya bolaget Norr Media och han håller med om att neddragningar av personal är att vänta.

– Det är sannolikt att det blir så. Vi kommer ju att samarbeta och samverka på områden som inte påverkar kund och läsare för att ha resurser till det som våra kunder och läser mest av allt vill få ut av oss. Målet med samarbetet är att kunder och läsare ska gynnas men det kan ju i sin tur innebära att vi minskar på vissa områden där vi idag dubblerar och tripplar, det vill säga där vi gör samma sak på alla orter, säger han.

Förändring är ett måste

Men även om det känns vemodigt på Piteå-Tidningens redaktion idag  menar de anställda att det som nu sker är ett måste.

– Det här är ju också en chans för tidningen att fortleva längre. Hade man kört på som vi gjort förut så är pengarna slut på tre till fyra år och då hade det varit konkurs. Men nu har vi en möjlighet att fortleva, fast vi vet ju inte i vilken form så det är väl orosmomentet, säger Gunnel Ekman.

– Jag hoppas att det ska bli en lösning som passar många och som innebär så små förändringar som möjligt men jag är osäker och tror att det kommer att bli ganska tufft, säger Torbjörn Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.