Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marko Kohberg, avdelningschef för raketer och ballonger på SSC, om utredningen kring den förlupna raketen som landade i Norge. Foto: Hans Sternlund, SVT/Genrebild, SSC

Uppskjutningsmiss i Kiruna – raket sköts rakt in i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen sköts en raket för forskning i tyngdlöshet upp från rymdbasen Esrange i Kiruna. Men raketen tog en längre och mer västlig bana än beräknat och landade 15 kilometer in i Norge. Det meddelar Swedish Space Corporation.

Det var under gårdagen, klockan 07.20 lokal tid, som raketen sköts upp och nådde 250 kilometers höjd där forskningsexperiment utfördes i tyngdlöshet.

Norge inte underrättade

Raketen och dess nyttolast landade på omkring 1 000 meters höjd i en bergskedja cirka 40 kilometer nordväst om planerad landningsplats. Ett område i Målselv kommun som är obebott.

– Vi har inte blivit kontaktade av Esrange eller svenska myndigheter om händelsen. Men vi har registrerat att Esrange skickat ut ett pressmeddelande om att en raket  landat i Norge. Luftfartstilsynet vet inte var raketen har landat och om det har uppstått skador, säger Luftfartstilsynets Anders Liland enligt VG.

Ovanligt – men inte unikt

Händelsen är ovanlig, men inte unik. 2009 hände det senast att ett raketskott hamnade på den norska sidan av gränsen.

– Vi håller på att utreda vad som orsakade att vi hamnade utanför det område där vi trodde att vi skulle hamna, säger Marko Kohberg, avdelningschef för raketer och ballonger vid SSC.

Nu pågår arbete med att hämta lasten och en utredning inleds parallellt för att fastställa de tekniska orsakerna bakom flygbanan.

”Ser allvarligt på obehörig aktivitet”

Rymdbasen Esrange är omgärdat av ett stort landningsområde – omkring 5 200 kvadratkilometer (cirka dubbla ytan av Luxemburg).

– Generellt ser vi allvarligt på obehörig aktivitet på norsk sida av gränsen. Vi vill att involverade parter omedelbart underrättar oss och norska myndigheter, säger Liland, enligt VG.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.