Arbetsförmedlilngen har listan på de hetaste jobben. Den 17 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på högskolor och universitet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Utbildningarna som ger jobb

Publicerad

Nu är det dags att söka in till högskola och universitet och Arbetsförmedlingens nya prognos visar var jobben finns på fem och tio års sikt.

Den 17 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på högskolor och universitet. På listan över yrken på högskolenivå där man har bäst chans till jobb på fem och tio års sikt finns till exempel förskollärare, gymnasielärare, tandläkare, specialpedagoger, sjuksköterskor, IT-yrken och ingenjörer.

– Det kan vara klokt att välja en utbildning som har en inriktning som arbetsgivarna känner igen, som leder fram till en examen, säger Jacob Grönlund, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Men att bara stirra sig blind på var det finns bäst utsikter att få ett jobb är kanske inte det enda man som student ska tänka på när man söker sig till en utbildning.

– Det är bra att vara medveten om vilken arbetsmarknad som väntar innan man gör sitt val. Men det är förstås också viktigt att välja en utbildning som man är intresserad av och kan fullfölja, säger Jacob Grönlund, yrkesanalytiker på Arbetsförmedlingen.

* Förskollärare och fritidspedagoger

* Gymnasielärare

* Ingenjörsyrken

* IT-yrken

* Läkare

* Lärare i grundskolan

* Sjuksköterskor

* Specialpedagoger

* Tandläkare

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer