Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du exempel på vad som serveras istället för kaffe och kaka på Luleås äldreboenden. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Utbredd undernäring bland äldre – nytt projekt i Luleå ska vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kostar fallolyckor samhället över 11 miljarder kronor och många fall är kopplade till undernäring bland äldre – men ett nytt projekt i Luleå ska nu vända trenden.

Enligt Nollvisionen för undernäring hos äldre är upp till hälften av de som bor på särskilt boende inom äldreomsorgen undernärda eller ligger i riskzonen att drabbas av undernäring.

Fallolyckor kostar samhället elva miljarder kronor varje år och fallolyckor är tre gånger så vanligt bland undernärda.

Undernäringen innebär ofta andra problem som till exempel orkeslöshet, nedstämdhet och ökad sårbarhet mot infektioner.

Byta ut kaffe och kaka

För att komma till rätta med problematiken jobbar man nu på Luleå kommuns äldreboenden med ett nytt måltidsprojekt.

Det handlar om att förändra hela måltidsupplevelsen, men också att byta ut det klassiska kaffe och kaka mot mer näringsrika mellanmål.

Har gett resultat

– Det har gett resultat. Man tänker till. Att de ska få i sig mycket mat för att behålla fokus och ork, säger undersköterskan Josefine Drugge.

Nu kan projektet komma att spridas till fler kommuner.

I klippet får du se exempel på vad kaffe och kaka kan bytas ut mot – och höra kommunens måltidsutvecklare Linnéa Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.