Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg

Utbrott av harpest i Norrbotten: ”Fler rapporter än vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

En död hare som hittats utanför Boden var smittad av harpest, enligt SVA. Samtidigt rapporteras att ovanligt många döda harar i skog och mark. Även människor misstänks ha smittats.

Idag kom det första provresultatet som visar att även Norrbotten är drabbat av sommarens utbrott av harpest.

– Vi har fått in en hare som hittats utanför Boden och idag kom provresultatet som visar på harpest, säger Erik Ågren, veterinär på Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Senast Norrbotten hade ett större utbrott av harpest var 2015. Men även den här sommaren har det kommit ovanligt många rapporter döda harar som hittats i skog och mark.

– Det har kommit in fler rapporter än vanligt från Norrbotten hela sommaren, och antalet har ökat de senaste veckorna, säger Erik Ågren.

Kan smitta människor

Harpest kan även smitta människor. Två personer Piteåtrakten misstänks ha insjuknat i harpest tidigare i sommar, båda är nu tillfrisknade. I Gävleborgs län har 18 personer konstaterats smittade.

– Symptomen är karakteristiska, men i de två fallen i Piteå togs inga prover. En av de insjuknade kommer nu att testas i efterhand, säger Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Var försiktig i skogen 

Harpest smittar vanligtvis genom insektsbett eller närkontakt med döda djur. Man kan även smittas genom att dricka förorenat vatten. Smittan har även hittats i köttet på insjuknade djur.

– Det kan finnas anledning att vara lite försiktig om man vistas i skogen, till exempel med att dricka från bäckar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Fakta om Harpest

Symptom hos människor:

Vid tularemi insjuknar patienten akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Om man har smittats via direktkontakt med ett sjukt djur (ofta hare) eller via insektsbett, uppstår i regel ett sår lokalt, och de näraliggande lymfknutorna förstoras och blir ömma. Personer som har smittats via luftvägarna insjuknar i lunginflammation. Vid intag av smittat vatten insjuknar man även med sår i munnen och svalget.

Förebyggande åtgärder:

Skydd mot myggbett, med exempelvis täckande kläder och myggmedel, vid vistelse i skog och mark kan rekommenderas. Om man befinner sig i ett område där harpest förekommer bör man vara försiktig i kontakten med gnagare. När man tar hand om döda gnagare bör man använda skyddsklädsel och handskar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.