Brottsutredningar som tar mer än ett år har ökat. Foto: SVT

Utdragna brottsutredningar har ökat

Publicerad

Antalet brottsutredningar som tar mer än ett år har ökat med 30 procent de senaste åren.

I en intern granskning av Polismyndigheten konstateras att orsakerna främst finns hos polisen själv som passivitet och täta byten av handläggare.

Ett av polisområdena i undersökningen är Norrbotten där öppna brottsutredningar äldre än ett år ökat kraftigt.

Kraftig ökning

Antalet öppna ärenden äldre än tolv månader har under de tre åren ökat med 66 procent i Norrbotten, från 177 ärenden till 294.  Ökningen har skett inom alla brottsområden men är särskilt påtaglig för brottsområde 3 där bland annat bedrägeri- och ekonomiska brott ingår. Antalet ärenden i den kategorin har ökat från från 70 till 157, vilket är en ökning med 124 procent.

Ökningen av öppna ärenden äldre än tolv månader är påfallande, skriver polismyndigheten i sin interna granskning. Orsaken är i huvudsak en kraftig personalnedgång i bedrägerigruppen under slutet av 2016.

Många ärenden

Norrbottens polisområde har uppgett att antalet årsarbetskrafter som utredare är knappt 83 stycken. Givet antalet öppna ärenden i oktober, 3 667, ger detta en genomsnittlig ärendekvot på ca 44 ärenden per utredare.

Det genomsnittliga antalet utredningar per utredare är mycket högt och utgör i sig en risk för växande antal öppna ärenden över tid. Även ur ett arbetsmiljöperspektiv måste detta betraktas som betänkligt, skriver polisen i sin rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.