Vill utöka gränshandeln i Riksgränsen – här ska nytt köpcenter byggas

Uppdaterad
Publicerad

På en tomt vid tullstationen i Riksgränsen planeras just nu en stor satsning på en utökad gränshandel. Ett företag vill bygga ett köpcenter med detalj- och dagligvaruhandel samt restaurang och något sorts boende.

Kiruna kommun arbetar just nu med en detaljplan i Riksgränsen för att möjliggöra en utökning av gränshandeln.

Området ligger mittemot tullstationen ska enligt planen innehålla handel med olika inriktningar. Riksgränsen är ett område med många olika intressen och arbetet med detaljplanen pågår och är ute på samråd.

– Det är ett företag som har köpt marken vid norska gränsen och det är utifrån deras förfrågan som vi gör den här detaljplanen, säger Sten Nylén, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Seriöst intresse för att bygga

Det är företaget Industrisamhället Vägrenen AB som har ansökt om planbesked för fastigheten i Riksgränsen. Enligt ansökan vill man bygga detaljhandel, dagligvaruhandel, restaurang och något sorts boende.

– Ägaren som vill att vi ska göra den här detaljplanen är intresserad av att starta upp verksamheten. Annars hade man aldrig startat upp en så här process som dessutom kan ta lång tid, säger Sten Nylén.

Hör mer i klippet om vad Sten Nylen säger om satsningen i Riksgränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.