Den särskilde utredaren Agneta Ögren svarar på frågor om regeringens skogsutredning. Foto: Hans Sternlund/SVT

Utredaren om att lösa in skog: ”Blir svårt att lösa det på frivillig väg”

Publicerad

Skogsutredningen föreslår att staten ska lösa in skog i en omfattning som saknar motstycke i modern tid. Den särskilde utredaren Agneta Ögren tror inte att det kommer att räcka med frivilliga överenskommelser.

Det handlar om att bevara de sista sammanhängande naturskogarna i Europa enligt Skogsutredningen, den svenska fjällnära skogen. Det bästa sättet att skydda området från avverkningar är enligt utredningen en samlad statlig satsning på att lösa in marken.

Om regeringen väljer att gå vidare med förslagen väntar först en stor kartläggning och värdering av den mark som ska lösas in och därefter förhandlingar med de 7 300 privata markägarna i området.

– Jag tror att det blir svårt att lösa det enbart på frivillig väg, säger särskilda utredaren Agneta Ögren.

Hör henne svara på frågor om huruvida staten kommer behöva tvångsinlösa marken, hur jakt och fiske kan påverkas och om markägare kommer få ta ved till husbehov i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.