Foto: TT

Utrustad till tänderna – ändå osäker

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har fjällturisternas utrustning förbättrats – men andelen säkra fjällvandrare minskar, konstaterar Fjällsäkerhetsrådet.

Inte sällan förlitar sig dagens fjällvandrare på smartphones och annan teknisk utrustning. Att stora delar av fjällvärlden saknar mobiltäckning är det inte alla som vet.

– Många fjällaktiviteter blir allt mer utrustningsintensiva, men man kan inte låta sin säkerhet enbart vila på utrustningen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

100-150 tillbud per år

Fjällsäkerhetsrådet har genomfört en enkätundersökning bland landets fjällstationer och fjällnära vandrarhem. Sex av tio uppger att de har fler ovana besökare i dag än för fem år sedan. Fyra av tio uppger att säkerhetsmedvetandet har försämrats under samma period.

Enligt Per-Olov Wikberg sitter tryggheten snarare i omdömet och det sunda förnuftet, än i en mobilapp som kanske inte ens fungerar.

– Det handlar om att inte gå för långa sträckor, att inte packa för tungt och att prata med fjällstationerna om vilka förutsättningar som råder just där. Att vandra i fjällen är säkert, åtminstone sommartid. Ändå händer det mellan 100 och 150 tillbud eller olyckor varje år, säger han.

Fler barnfamiljer

Fjällsäkerhetsrådets enkät visar också att antalet barnfamiljer har ökat hos nära hälften av destinationsbolagen och fjällstationerna de senaste fem åren. Att ta med barnen till fjällen kan skapa ett friluftsintresse för livet – och då behöver de första upplevelserna bli positiva.

– Planera på barnens villkor och anpassa aktiviteterna efter deras förutsättningar. Rör er i korta etapper. Låt gärna barnen bära sin egen packning men se till att den inte är för tung, säger Per-Olov Wikberg till SVT Nyheter Västerbotten.

Så vandrar du säkert

  • Välj lätta kläder som skyddar mot vind, väta och som andas vid värme. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.
  • Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka, så att denne kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.
  • Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
  • De flesta gör klokt i att följa de markerade lederna i fjällen. Röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.
  • Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framför allt utanför markerade leder, men kräver kunskaper. Använd gärna gps, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.
  • Ta kontakt med människor som ofta vistas i fjällen och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.