Ingela Ögren Weinmar, intendent på Havremagasinet i Boden, berättar om den nya utställningen där 200 kvinnor fotograferats, filmats och intervjuats.

Utställning med 200 kvinnor från hela världen

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagen på onsdag öppnar Havremagasinet i Boden utställningen ”200 Women”. Utställningen bygger på filmade intervjuer med kvinnor från hela världen och också med kvinnor i Norrbotten.

Utställningen har fotograferat, filmat och intervjuat tvåhundra kvinnor i olika delar av världen, oavsett nationalitet, ras, religion, status eller kändisskap. 200 Women är gjord av ett produktionsbolag från Nya Zeeland som ställt fem olika frågor till kvinnorna.

Frågorna som ställdes

De här är frågorna som ställdes:

  • Vad är viktigt för dig?
  • Vad blir du lycklig av?
  • Vad känner du som mest förtvivlan inför?
  • Vad skulle du ändra om du kunde?
  • Vilket enskilt ord indetifierar du dig mest med?

– Det gemensamma för kvinnorna är att ganska många inte blivit hörda eller lyssnade till i den omfattning som de kanske är berättigade till, berättar Ingela Ögren Weinmar, intendent på Havremagasinet i Boden.

Norrbottniska kvinnor

I utställningen finns sex olika kvinnor från Norrbotten. Kvinnorna har valts ut av Havremagasinet och representerar olika sektorer i samhället. Kvinnorna är barnmorskan Elin Rova från Kangos i Pajala kommun, konstnären Katarina Pirakk Sikku, systrarna Märta, Karin och Linnéa Nylund, Korpilombolo och Sergut Belay som kom till Boden från Etiopien som flykting.

– Systrarna Nylund berättar om sin uppväxt och om hur dom jobbar med Nattfestivalen i Korpilombolo. Att lyfta kulturen så högt i en liten by i Norrbotten är ju väldigt speciellt, säger intendenten Ingela Ögren Weinmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.