Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du bilder från kvalet i Piteå där gymnasieelever gör upp om två platser till Svets-SM – och du hör domaren Robert Johansson. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Det slog gnistor om Emanuel när norrbottningar kvalade till Svets-SM

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen pågick det flera timmars uttagningar på Strömbackaskolan i Piteå. Gymnasieelevernas målsättning? Att kvala in till finalen i Svets-SM:s som avgörs i Norrköping i slutet av månaden.

Strömbackskolan är sista anhalt inför finalen och tidigare har det avgjorts deltävlingar i Osby och Sandviken. På plats är industrielever från Piteå och Kalix som gör upp om de två sista platserna.

– Det svårast är att hitta rätta inställning på svetsen och att ha ett bra tempo. Det är tufft att hinna klart alla åtta prov på begränsad tid, säger Emanuel Isaksson, elev på Strömbackaskolan.

Så bedöms proven

Samtliga svetsprover skärskådas för att se om det finns brister som exempelvis för liten genombränning, porer, bindfel eller smältdiken.

– Man är ganska nervös i början men sen är det bara fokusera. Vi har bara en chans per prov så allt måste sitta, säger Emanuel Isaksson.

Läraren Robert Johansson är en av tre domare som granskar slutresultaten och han säger att det är ett gediget arbete.

– Det är ganska många kategorier och varje svetsövning har ett protokoll där vi går igenom defekter. Vi som bedömer proven har ingen aning om vilka prov som tillhör vem, eleverna som tävlar har fått lottade nummer, säger Johansson.

Gick till på final

Finalen avgörs den 22-24 februari på Bråvalla gymnasium i Norrköping. Och innan resultatet avslöjades hoppades Emanuel Isaksson fixa en plats – men han var ödmjuk inför domslutet.

– Jag tycker att det har gått bra! Men man vet aldrig innan proven är noggrant kontrollerade och svetskvaliteten på fogen har röntgats, säger han.

Hur gick det då? Vid 18-tiden fick Emanuel jubla när han vann deltävlingen före en annan Piteågymnasist, Filip Johansson.

Industrielever från Luleå var också anmälda till kvalet men de kom aldrig till start.

I klippet ser du bilder från kvalet i Piteå och hör domaren Robert Johansson.

Arbetskläder och utrustning

Varje tävlande ska ha med sig följande utrustning till tävlingen:

  • Arbetskläder
  • Skyddsskor
  • Skyddsglasögon och svetshjälm
  • Svetshandskar
  • Hörselskydd
  • Egen verktygslåda innehållande: nödvändiga mätverktyg, vinkelslip med kap och slipskivor, stålborstar, slagghacka, huggmejsel, hammare samt avbitare.

Källa: Svetskommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.