Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Norrbotten har tittat på antalet anmälda bidragsbrott och fall som gått till åtal eller strafföreläggande – hör polisen om vad de kan få för konsekvenser. Foto: Filip Hannu/SVT

Fler åker fast för bidragsbrott – fuskade till sig 60 000 kronor genom VAB

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sex åren har antalet som åker fast för bidragsbrott ökat kraftigt i norra Sverige, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det vanligaste brottet är fusk med VAB-ersättningar och sjukskrivningar.

Förra året anmäldes 3 573 bidragsbrott i Polisregion Nord där Norrbotten ingår. Detta kan jämföras med 2015 då 1 420 personer anmäldes.

Enligt förundersökningsledaren Erik Hoffman, som är specialiserad på den här typen av brott, handlar det om stora summor pengar.

– Det är jättemycket pengar som försvinner från våra myndigheter ut till människor och bolag som inte har rätt till dem. Det är riktigt stora pengar.

Myndigheter bakom anmälningar

Om bidragsbrotten faktiskt har ökat har polisen svårt att säga, men myndigheternas skärpa kontroller tros bidra stort till den kraftiga ökningen. Den vanligaste brottstypen är mot Försäkringskassan och det kan gå ut över vanliga medborgare.

– De blir tvingade att sätta in hårdare kontrollsystem och det gynnar absolut ingen. Vi läser dagligen om att Försäkringskassan har varit extra hård eller att det är svårt att få igenom det man har rätt till, och det beror på det här, säger förundersökningsledaren Erik Hoffman.

Se honom berätta mer om problemet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer