Arkivbild Foto: TT

Vädervarningen höjs i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI misstänker översvämningsproblem i större delar av Norrbottens inland och fjäll och går nu ut med en varning klass 2.

Tidigare i veckan utfärdades en klass 1-varning för stora regnmängder och höga flöden i fjällen samt inland. Men på grund av de stora nederbördsmängder som har fallit under de senaste dagarna, uppemot 100 millimeter, och den sena snösmältningen höjer nu SMHI sin varning en klass.

– Vi varnar för att det kan bli översvämningar i vissa områden längs vattendragen och för att de som är ute och fjällvandrar ska vara uppmärksamma. Det är ganska mycket vatten, säger Richard Wilde, jourhavande hydrolog på SMHI till TT.

Men även utan smältvattnet hade regnet orsakat problem, enligt Wilde.

LÄS MER: Skyfallet – ”Det var helt galet”

Klass 2-varningen gäller främst för övre delarna av Torneälven och Rautasälven innan sammanflödet med Lainioälven samt Tärendöälven. Enligt SMHI väntas också mer regn under både måndagen och tisdagen.

Ställer till problem för räddningstjänsten

De stora flödena som förväntas komma ställer också till det för räddningstjänsten som tvingas ha en pump igång på reningsverket Vittangi som ligger precis vid Torneälven.

– En man är konstant där. Annars kommer det att börja trycka upp från golvbrunnar, säger Hans Stenmark, insatschef på räddningstjänsten i Kiruna till TT.

LÄS MER: Stora regnmängder i Norrbotten

Om det börjar trycka upp från golvbrunnar som Stenmark beskriver det kan hus riskera att råka illa ut. Enligt Stenmark börjar nivåerna närma sig samma nivåer som 2004 då ett hus som ligger på en holme utanför Jukkasjärvi översvämmades. Det huset har nu blivit ett riktmärke för när det börjar bli kris.

– Det börjar närma sig samma nivåer som då och nå upp till huset igen, säger Hans Stenmark.

Klass 2-varningen kvarstår nästa vecka

Varningen beräknas stanna över klass 2 under stor del av den kommande veckan.

SMHI:s klass 1-varning gäller fortfarande för övre och mellersta delarna av Kalixälven samt Kaitumälven, längst hela Piteälven och avrinningsområdena från Luleälven.

Varningen gäller fram till mitten av den kommande veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.