”Deras väg är olaglig och jag vill inte ha den här”

Publicerad

Ett vägbråk har blossat upp mellan en markägare och Fortifikationsverket i Vitvattnet, Kalix kommun.
Och tillslut beslutade markägaren att gräva bort vägen som gick över hans mark. ”Deras väg är olaglig och jag vill inte ha den här”, säger markägaren Bo Nordebo.

Det var en dag för två veckor sedan som Bo Nordebo bestämde sig för att gräva bort vägen. Han berättar att det tog 20 timmar att gräva bort vägen som gick över hans mark.

Nu ligger asfalt i stora högar i var sin ände av den bortgrävda vägen.

Gruset från underarbetet är bortforslat till sidan av vägen.

Inget formellt avtal skrevs

Militären tar istället den lilla vägen mellan tallarna skogen för att komma till övningsområdet Lombens skjutfält. Vägen byggdes enligt Fortifikationsverket på 70-talet, men något formellt avtal skrevs aldrig med den dåvarande markägaren.

Foto: SVT

– Fortifikationsverket har hjälp av Lantmäteriet och försöka göra denna väg lag laglig, säger Bo Nordebo, markägare i Vitvattnet. Och tar jag bort den här olagliga vägen, så kan kan de inte göra den laglig. En väg som inte finns kan man inte göra till en laglig väg.

Hindrar grustäkt

Under 2003 köpte Bo Nordebo marken och han vill inte ha en väg just där, för han har en grustag alldeles intill. Och han räknar med att få täkttillstånd för grustaget.

Om tillstånd ges vill han kunna ta ut grus på åsen och vägen skulle hindra honom att göra det till fullo. Därför vill han att Fortifikationsverket drar om vägen så att den inte går över grusåsen.

Tagit Lantmäteriet till hjälp

Men Fortifikationsverket tycker det blir dyrt. De har haft möte med markägare och Lantmäteriet i förhoppningen att få tillstånd om en formell nyttjanderätt till vägen.

Där beslutades att en så kallad gemensamhetsanläggning inrättas där vägen går just nu. Det innebär att alla berörda fastighetsägare kan använda vägen.

I slutet av vecka väntas Lantmäteriet fastställa protokollet.

Polisanmälan

– Vi har som myndighet gjort som vi formellt ska göra, säger Håkan Tano, regionchef  vid Fortifikationsverket. Ärendet är lämnat till Lantmäteriet och det är också polisanmält.

Men Bo Nordebo tror inte att polisen intresserar sig för frågan.

– De har inget avtal att köra över min mark och bygga väg över min mark. De har ingenting med min mark att göra, säger Bo Nordebo. Och jag tror inte att polisen kommer att ta upp det här ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer