Foto: Malmtransporter

Väg för malmbilar förstärks

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer vägarna mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi norr om Svappavaara att förstärkas så att de kan klara lastbilstransporter på upp till fem miljoner ton malm per år.

Gruvbolaget Northland Recourses och Trafikverket har skrivit avtal om att tillsammans finansiera förstärkningen av vägarna.  Enligt avtalet ska Northland stå för tio procent av investeringskostnaderna.

Tyngre transporter leder till ökat behov av vägskötsel och underhåll och Trafikverket ska göra åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten. Vägarna uppgraderas också till klass 3, vilket innebär högre krav på vägbanan i vintertid.

Malmbilarna kommer att ha en totalvikt på upp till 90 ton vilket Northland har dispens för redan idag och den dispensen kommer att förlängas.

Tack vare samfinansieringsavtalet, blir det en hållbar lösning för att hantera tunga laster under de kommande åren, skriver Arnold Vonkavaara, regionchef, Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Northland kommer att bidra med cirka tio procent av investeringskostnaderna. Detta motsvarar 113 miljoner kronor, fördelat över perioden 2015-2017 . Northland kommer också att kompensera Trafikverket med 6 miljoner kronor per år för extra vägunderhållskostnader.

Trafikverket ansvarar för byggande samt genomföra övriga åtgärder som anges i avtalet .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.