Det har upptäckts nya fall av vägglöss på Björknäsgården i Boden. Foto: Arkiv, Micke Nyberg/SVT

Specialtränad hund rycker in – vägglössen sprider sig i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Först var det trygghetsboendet Å-center som slog larm om vägglöss. Nu har även äldreboendet Björknäsgården i Boden drabbats av samma sak.

Under fredagen genomsökte en specialtränad hund rummen för att fastställa omfattningen av problemet.

Björknäsgården, som drivs av Norlandia Care, är Bodens största äldreboende med 126 lägenheter på tre plan och för en tid sedan upptäcktes vägglöss i ett av rummen.

”Fokuserar på här och nu”

– Ja, vi har drabbats av vägglöss i en av våra lägenheter, men vi har redan vidtagit flera åtgärder och vi tycker att vi har läget under kontroll, säger verksamhetschefen Hanna Malmström.

I dagsläget är det oklart hur vägglössen kunnat sprida sig från boende till boende, men en teori är att de kommit med vikarier som även arbetat på Å-center.

– Vi vet inte hur vägglössen kommit till oss och det vi vill  fokusera på här och nu nu är att se till att det inte sprider sig.

Hund gjorde lokal sökning

Boendets ledning och saneringsfirman har informerat personalen om hur den ska agera för att begränsa problemen.

– Dessutom kom det en hund efter klockan tolv på fredagen för att göra en lokal sökning som kan utökas vid behov, säger Hanna Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.