Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du den åtalade väktarens advokat Anders Göran Ryberg. Prislappen på stämningen av staten är satt till flera miljoner. Foto: Pressbild/Polisens förundersökning

Väktaren i Luleå nekar till grov misshandel – hotar att stämma staten på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Väktaren i Luleå som åtalas för grov misshandel drev vid tiden ett bolag värt miljoner. Nu hotar han att stämma staten.

Väktaren har i över 20 år utbildat nya väktare och drev vid tiden för händelsen ett eget väktarbolag värt miljoner.

Under utredningen fråntogs han tillståndet att vara väktare av Länsstyrelsen. Han överklagade till kammarrätten men fick avslag.

I ett mejl till åklagaren skriver väktarens privata advokat att en rättegång skulle innebära stor ekonomisk skada och hotar med stämning.

– Den skada XX redan genom en ansökan om stämning skulle åsamkas är därför ur ett rent skadeståndsperspektiv adekvat kausal i förhållande till Åklagarmyndighetens agerande, skriver advokat Anders Göran Ryberg i ett mejl till åklagaren.

Tog tag i tummen

Väktaren i Luleå nekar till brott och menar att offret försökte skada honom.

I filmen från övervakningskameran menar väktaren att det syns tydligt att den misstänkta snattaren försökte skada honom genom att ta tag i hans tumme.

”Känner en fruktansvärd smärta i tummen och är övertygad om att tummen kommer att gå av”, säger väktaren i förhör.

Förnekar strypgrepp

Väktaren förnekar att han tog strypgrepp på mannen bakifrån och menar att skenbenet placerades över ansiktet för att stoppa mannen från att bita.

”Förhörsledaren frågar om XX sätter knät eller skenbenet över mannens hals och XX förklarar att han aldrig tryckte mot halsen på något sätt.”

Försvaret planerar nu att stämma staten både för att de ska ha inriktat utredningen på att sätta fast väktaren, samt att åtalet är ogrundat. Prislappen sätts på flera miljoner, vilket du hör mer om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.