Våldtog kollega på julfest – man på F21 döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man döms till fängelse i tre år för en våldtäkt i samband med en julfest i fjol på Norrbottens flygflottilj i Luleå.

Enligt domen ska mannen uppsåtligen genomfört samlag samt annan sexuell handling med en kvinna som inte deltog frivilligt.

Mannen har vidgått att han vid det aktuella tillfället hade sexuellt umgänge med kvinnan, men förnekar att han hade samlag med henne. Han har även gjort gällande att kvinnan deltog frivilligt och har bestritt ansvar för våldtäkt.

Bad om ursäkt

En del av bevisningen har varit meddelanden som mannen skickat till kvinnan efter händelsen, där han bett om ursäkt för sitt beteende.

Han ska även efter detta ha googlat på ord som våldtäkt, straff och anmälningar.

”Om det gått till så som han berättat har det inte funnits minsta anledning för honom att skriva dessa meddelanden och än mindre uttrycka det han gjorde i dem. Redan av detta skäl finner tingsrätten att hans uppgifter inte är trovärdiga”, står det i domen från Luleå tingsrätt.

Mannen ska betala skadestånd till kvinnan på 215 000 kronor. Beloppet avser kränkning samt sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.