Valfriheten sparas bort

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningens förslag att valfriheten inom hemtjänsten i Boden ska avskaffas är i dag det stora samtalsämnet bland de äldre i kommunen.

Mer än var tredje hemtjänstkund har valt omsorg från ett av fem olika privata företag. Och en av dem är Maj-Britt Westblom som vill behålla det bolag hon numera anlitar.

-Jag är chockad! Jag trodde inte att de skulle hitta på något sådant här, men samtidigt vet jag att politiker kan hitta på vad som helst, säger hon.

Vårdbiträdet Annica Engman har Maj-Britt Westblom som en av sina kunder.

-Jag blir orolig för mitt jobb, men fram för allt med tanke på de som jag går till. Jag vet hur viktiga vi är för dem, säger Annica Engman.

Ersättningen för privat och kommunal hemtjänst ska enligt förslaget sänkas med 20 procent vilket ger en besparing på nästan 30 miljoner kronor på årsbasis.

Om ett år ska valfrihetsreformen avvecklas och det påverkar 216 kunder inom hemtjänsten. Dessutom riskerar 103 privatanställda uppsägning.

-Vi vill få tillbaka den politiska styrningen av hemtjänsten. Idag är den utlämnad till marknadskrafterna. Det är ett nyliberalt experiment som den förra kommunledningen genomfört, säger ordförande i socialnämnden, Christer Carlsson (S).

-Jag förstår inte varför de ska ta bort den här valfriheten. Vi har ju valfrihet när det gäller skola och sjukvård så varför ska de plocka bort det här? säger Maj-Britt Westblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besparingar i Boden

Mer i ämnet