Privatpersoner har fotograferats inne i vallokaler i Boden när de skulle välja valsedlar. Foto: SVT

NMR anklagas för att ha fotat inne i vallokaler

Publicerad

Under valdagen har privatpersoner i Boden uppgett att de blivit fotograferade av personer från NMR när de skulle välja valsedlar. Uppgifter som tillbakavisas av NMR på deras egen hemsida.

Två personer från det nazistiska partiet NMR anklagas för att ha fotograferat inne i vallokalerna i Bodens stadshus och Torpgärdan, något som Norrbottens media var först med att rapportera om. Att fotografera inne i vallokalerna är fullt lagligt, så länge man inte är där på politiskt uppdrag eller bär partiemblem.

– Så länge de inte har det så är det inget som går att förbjuda. Röstningen är en allmän sammankomst på allmän plats, så det kan man inte göra så mycket åt, säger Tommy Lindvall, säkerhetschef på Bodens kommun.

Skärrade väljare

Mats Bergman och hans familj var på väg att rösta på Torpgärdsskolan i Boden när de ska ha upptäckt att folket som kom ut från vallokalerna var, som han beskriver det, skärrade. Detta eftersom att de blivit fotograferade av två killar i 30-årsåldern.

– När jag skulle börja ta mina egna valsedlar hör jag ett klickande från telefoner och vinkeln är mot mig, säger Mats Bergman.

Han gick senare fram för att prata med de två männen, som ska ha berättat att de tillhörde NMR.

– När jag bad dem radera fotona på mig sa de att de inte tagit några foton. Men då sa jag att ”jag är inte dum, lyssna nu på vad jag säger, ni får inte stå här och ta foton på folk”.

”Kan inte skrämma upp folk på det här sättet”

Männen ska då ha svarat att de stod och vaktade sina valsedlar.

– När de berättade att det var deras partiledare som sagt att de skulle göra det, då sa jag att ”då är du här på politiskt uppdrag, då får inte du stå här inne utan du ska stå utanför. Det enda du får göra här inne är att fylla på era valsedlar och det är fullt, så det är bara att gå ut på en gång”.

– När jag såg barnfamiljer som var rädda, och äldre personer som skärrade så är det inte det rätt. Det är inte demokrati för mig, man kan inte stå där och skrämma upp folk på det här sättet.

NMR förnekar uppgifterna

Uppgifterna tillbakavisas däremot på NMR:s hemsida. De bekräftar att de varit på platsen, men uppger att det inte ska ha skett någon fotografering utan att de surfade på sina mobiltelefoner.

– Det kom in en man som frågade oss när vi satt i lokalen om vi filmade. Vilket vi inte gjorde.

– Det blev en snackis inne i lokalen efteråt när mannen pratade med valförrättarna, säger NMR:s Robin Nordlund till NMR:s hemsida.

Ville hålla koll på sina valsedlar

Urban Sundbom stod och delade ut valsedlar för Socialdemokraterna vid vallokalen i Torpgärdsskolan när två unga män från NMR var inne i vallokalen vid ett flertal tillfällen.

– Jag pratade med killarna när de kom ut och de menar att de bara var inne för att kolla att ingen hade slängt bort NMRs valsedlar, säger Urban Sundbom.

– Det handlar om några få personer och om det är som de säger så har de lika stor rätt att se över sina valsedlar som vi har. De störde ingen, var inte otrevliga och om de fotat sina egna valsedlarna så kan ju inte det vara ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet