Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Valnämndens ordförande Per Mikael Utsi har hamnat i blåsväder och flera ledamöter vill nu att han avgår. Foto: SVT

Utredde sina egna överklaganden – ställs inför misstroendeförklaring

Publicerad

Valnämndens ordförande Per Mikael Utsi har överklagat 62 personer och deras plats på röstlängden inför sametingsvalet. Nu anklagas han för att vilja rensa bort politiska motståndare och meningsmotståndare.

Per Mikel Utsi, som representerar partiet Guovssonásti, uppger att han som privatperson har granskat delar av röstlängden och gjort överklaganden där han har sett tveksamheter. Den stora frågan är huruvida han har behandlat sina egna ärenden i valnämnden – och om det i så fall är förenligt hans roll som ordförande.

Politiker kräver Utsis avgång

Flera ledande sametingspolitiker kräver nu Per Mikael Utsis avgång och en misstroendeförklaring förbereds inför nästa sametingsplenum.

Håkan Jonsson företräder det största partiet Jakt- och fiskesamerna.

– Att först själv överklaga och sen granska sina egna överklaganden som myndighetsperson. Jag tror inte att det är juridiskt hållbart, säger han till Sameradion/SVT Sápmi.

Ser inget principiellt fel

Enligt länsstyrelsen handlar det inget brott mot sametingslagen och att Per Mikael Utsi är klagoberättigad som privatperson.

Per Mikael Utsi säger att han ändå kommer att förklara sig jävig i valnämnden när hans egna överklaganden kommer på bordet. Men beslutet kommer efter påtryckningar från andra ledamöter. Själv ser han inget principiellt fel i hur han hade tänkt göra.

– Min roll i myndigheten har ingenting att göra med vad jag gör privat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer