20-åringens vansinnesnatt: Brutal attack mot Gällivarefamilj – pappan blev blind

Publicerad

För drygt en månad sedan ska en man i 20-årsåldern ha brutit sig in hos en familj i Gällivare och misshandlat och hotat hela familjen. Pappan blev värst utsatt och drabbades av en bestående kroppsskada – blindhet. Nu åtalas mannen för bland annat synnerligen grov misshandel.

Det började med rattfylleri. Mannen i 20-årsåldern hade intagit alkohol i sådan mängd att hans alkoholkoncentrationen i blodet var 0,8 promille vid vid 02.30-tiden på natten till söndagen.

Pappan blev blind av misshandeln

När mannen kom fram till familjens adress ska han ha gett sig på pappans bil med slag och sparkar och sedan krossat en ruta i familjens hem och brutit sig in.

Enligt åklagaren har det olovliga inträngandet skett med intentionen att hota eller bruka våld mot de fyra familjemedlemmarna.

Värst drabbades pappan som ska ha misshandlats med knytnävslag, sparkar samt hugg med kniv och spade tills han blev blind.

”Synnerlig hänsynslöshet och råhet”

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom pappan drabbades av en bestående kroppsskada i form av blindhet.

”Han har visat en synnerlig hänsynslöshet och råhet” skriver åklagaren i stämningsansökan.

Sonen i familjen fick utstå flera slag med en spade mot huvud, händer, axlar och rygg och drabbades av en allvarlig kroppsskada.

Låste in sig i ett rum

Två familjemedlemmar låste in sig i ett rum, men mannen ska ha slagit sönder dörren med en spade och hotade döda eller skada dem.

”Hotet var sådant att de kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet” skriver åklagaren.

Mannen i 20-årsåldern sitter häktad men förnekar brott. Rättegången förväntas ta en och en halv dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer