Svenskarna har blivit mer positiva till gruvnäringen, enligt en undersökning som Sveriges geologiska undersökning (SGU) låtit göra. Foto: Karin Wesslén/TT

Varannan kan tänka sig en gruva nära där de bor – enligt ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny undersökning har svenskar blivit mer positiva till gruvnäringen. Bland annat kan varannan person (49 procent)  tänka sig att ha en aktiv gruva i sitt närområde.

Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som låtit undersöknings- och analysföretaget Novus fråga 2 046 personer mellan 18 och 79 år hur de ställer sig till gruvnäringen.

”En ökad förståelse”

SGU konstaterar i sin undersökning att svenskar blivit mer positiva till gruvor. Drygt sex av tio personer (62 procent) tycker att svensk gruvnäring ska få förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller. Det är 10 procent fler än vid en undersökning för tre år sedan.

Fossilfri ståltillverkning

– Det ligger i linje med att vi på samhällsnivå börjar få upp ögonen för det råvaruberoende vi har till andra länder och också en ökad förståelse för att vi behöver bryta mer metaller och mineral för att klara den gröna omställningen, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén i ett pressmeddelande.

Motsättningar

När det kommer till miljöaspekterna kring gruvnäringen anser sju av tio (69 %) att det finns en motsättning mellan gruvnäringen och miljöfrågor. Samtidigt tycker fyra av tio (44 %) att gruvnäringen är viktig för att minska negativ klimatpåverkan, medan en av tio (10 %) anger att den är ganska eller helt oviktig. Nästan hälften (47 %) tar varken ställning för eller emot.

Undersökningen genomfördes i december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet