Region Norrbotten vill inte betala för hyrsjuksköterskor i Arjeplogs kommun utan säger upp avtalet om köp av obs-platser och akut omhändertagande på jourtid. Det anses bli för dyrt. Foto: TT

Arjeplogs kommun tappar vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens avtal med Arjeplogs kommun om köp av obs-platser och akut omhändertagande på jourtid upphör vid årsskiftet.

Anledningen är att man trots förhandlingar inte kommer överens om kostnaderna.

– Vi önskar att vi hade kunnat fortsätta samarbetet med kommunen men det blir tyvärr för dyrt att fortsätta köpa tjänsten av dem, säger Anna Alm Andersson, chef för division Närsjukvård, i ett pressmeddelande under onsdagen.

Ökade personalkostnader

Bakgrunden till att avtalet inte förlängs från Region Norrbottens sida är att Arjeplogs kommun inte längre klarar bemanningen med egen personal utan behöver hyra in sjuksköterskor.

– Kostnaderna ökar för oss och vi har i förhandlingarna krävt kostnadstäckning av Region Norrbotten, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplog, till SVT Nyheter Norrbotten.

Men Region Norrbotten är inte beredd att skriva under ett avtal som i förlängningen blir dyrare. Konsekvensen blir att de tre obs-platserna i Arjeplog försvinner.

Beredskapsläkare nattetid

Men Regon Norrbotten skriver i ett pressmeddelande  att vården för patienter i Arjeplog är säkrad även efter årsskiftet. De som har behov av slutenvård kommer, precis som i dag,  få vård vid sjukhuset i Piteå och det finns också möjlighet att vårdas i Arvidsjaur.

Beredskapen för läkare kommer att ökas till att även omfatta nattetid.

– Det måste jag säga är bra, säger Britta Flinkfeldt.

Sjuksköterska och undersköterska ska finnas i tjänst eller i beredskap kvällar, nätter och helger. Medicinsk kompetens ska finnas på plats i Arjeplog dygnet runt.

I Arjeplog finns också utrustning för distansteknik vilket gör att man kan konsultera läkare som finns någon annanstans i länet.

– Men det innebär att Arjeplogsbor förvägras möjligheten att vårdas nära sina anhöriga när de behöver den typ av vård som man kan erbjuda med obs-platser, säger Britta Flinkfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.