Personalen på vårdcentralen fick panik när de inte kunde komma åt journalerna under måndagsmorgonen. Foto: TT/Lise Åserud

Panik på vårdcentral när bredband uppdaterades

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka gör internetleverantören Lunet en uppgradering av bredbandsnätet i Luleå centrum. Ett stort antal privatpersoner, företag och butiker berörs. Hermelinens vårdcentral drabbades av ett driftstopp under måndagsmorgonen.
– Vi fick panik när vi inte kom åt journalerna, säger Hermelinens vd Lisbeth Engelmark.

Personalen på vårdcentralen hörde av sig direkt till Lunet när de insåg att nätverksuppkopplingen inte fungerade.

– Vi blev hysteriska. All vår verksamhet är beroende av internet, utan uppkoppling kan vi inte ta emot en patient i kassan och doktorn ser inte om patienten har kommit, säger Lisbeth Engelmark.

Hon berättar att det var två kortare avbrott under morgonen men att allt fungerar som det ska nu.

– Tack och lov. Vi fick reda på att det skulle vara driftstörningar under en dag för några veckor sedan, men det avblåstes. Det hade varit att föredra om driftstoppen inte var under kontorstid.

”Det handlar om kortare avbrott”

Lunets vd Kent Eneris berättar att uppgraderingen görs för att möjliggöra snabbare bredbandshastighet. Enligt honom har det bara varit kortare driftstopp under måndagen.

– I det allra flesta fallen handlar det om driftstopp på några minuter. Vi har meddelat samtliga tjänsteleverantörer att det kommer ske och gått ut med information på vår hemsida. Förhoppningen är att även tjänsteoperatörer och leverantörer meddelar sina kunder också, säger han.

Huvudsakligen görs uppgraderingen dagtid vilket påverkar flera företag och butiker i stan.

– I vissa fall har vi gjort byten utanför kontorstid, då har vi kommit överens om det med kunden, säger Kent Eneris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer