I bussen kommer patienter kunna få hjälp med bland annat provtagning och omläggningar, berättar Carola Wallstål. Foto: SVT & privat

Hit kommer vården med buss: ”Komplement till hälsocentralernas verksamhet”

Publicerad

Nu ska vården komma närmare de boende i glesbygden. En mobil mottagning i form av en buss kommer i höst att börja besöka fem byar i Norrbottens inland.

I fjol fattades ett politiskt beslut om att tillgängligheten till vården skulle bli bättre för de som bor i glesbygd. Tre hälsocentralen i södra Norrbotten valde att lösa detta genom att skaffa en buss som kommer att besöka fem olika byar i området.

– Bussen ska vara ett komplement till hälsocentralernas verksamhet för de som bor ute i byarna, säger verksamhetschefen för Arvidsjaurs och Arjeplogs vårdcentraler, Carola Wallstål.

Bussen utrustas

I början september hoppas man kunna komma igång med verksamheten. Bussen är införskaffad och håller nu på att utrustas nere i Uppsala.

– I bussen kommer det att jobba en undersköterska och här kommer man att kunna få hjälp med bland annat provtagning och omläggningar, berättar Carola Wallstål.

De fem byar som kommer att få besök av den mobila mottagningen är Långträsk i Piteå kommun, Slagnäs, Laisvall, Glommersträsk och Moskosel.

I klippet ovan hör du Carola Wallstål att berätta vad den mobila mottagningen kommer att innebära för byarna i inlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.