Bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Missade dubbelgraviditet – opererades akut

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Luleå fick missfall. Men vården missade att hon hade två foster i magen och kvinnan fick opereras akut. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Region Norrbotten.

Kvinnan tog ett graviditetstest hemma som visade sig var positivt. Hon tog därför kontakt med en gynekologmottagning och gjorde ett ultraljud. Läkaren bekräftade en normal graviditet men knappt en vecka efter fick kvinnan kraftiga blödningar.

Två foster

Kvinnan trodde själv att det var ett  missfall vilket hon fick bekräftat hos en privat vårdgivare. Det problematiska var att kvinnan bar på två foster. Ett som låg i livmodern och ett som utvecklades utanför. Kvinnan hade en så kallad heterotop graviditet.

Opererades akut

Tre dygn senare blev hon akut sjuk, fick kraftiga buksmärtor och blödningar. Hon fördes till sjukhus med ambulans där man konstaterade ett utomkvedshavandeskap vilket ledde till akut operation.

Enligt IVO borde kvinnans symptom med blödningar och magsmärtor lett till undersökning av läkare eller specialistutbildad barnmorska. I och med att hon inte fick vård fördröjdes operationen av utomkvedshavandeskapet. När kvinnan opererades akut fann man rikligt med blod i buken och den kvarvarande graviditeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer