Misstänkt vårdfel

Uppdaterad
Publicerad

Ett ultraljud för lite och inget kejsarsnitt kan ha varit orsakerna till att Jenny Mäkis son fick förlossningsskador. Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen.

Jenny Mäki bor i Kiruna med sin sambo Patrik och pluggar till lärare. En av hennes största drömmar är att få barn. Något som hon fick men lika snabbt förlorade.

– Det som man har sagt till oss och som står i obduktionsrapporten är att han dog av skadorna han fått vid förlossningen, säger Jenny Mäki.

Normal graviditet
Sonen Alfred föddes på akuten i Kiruna eftersom det inte fanns tid att åka till förlossningsavdelningen i Gällivare. Men det blev problem. Alfred satt fast och flera läkare och barnmorskor gjorde allt för att få loss honom. Han låg i säte, alltså med rumpan ned istället för huvudet. Han hade vattenskalle och ett ryggmärgsbråck. Något som ingen visste om. 

– Jag hade en helt normal graviditet. Det enda som vi har reagerat på i efterhand var att jag fick göra några extra ultraljud eftersom de inte kunde mäta ordentligt, berättar Jenny Mäki.

Ultraljudet uteblev
Vid ett besök hos barnmorskan veckan innan Alfred föddes misstänkte barnmorskan att barnet vänt sig eftersom hon inte kunde känna att huvudet låg nedåt.

– Men tillslut konstaterade hon att huvudet låg rätt. Hon pratade om att göra ett ultraljud men av någon anledning skedde aldrig det.

Trots att barnmorskan alltså misstänkte att något var fel fick Jenny inget extra ultraljud veckan innan förlossningen, något som hon tror hade kunnat rädda Alfred.  Och nu kommer paret att göra en anmälan till Socialstyrelsen och chefen för primärvården kommer att göra en Lex Maria anmälan.

– Vi vill gärna få det belyst av en extern granskning. Hade det funnits någon möjlighet att upptäcka att barnet var skadat?, säger Mats Weström, chef för Primärvården.

Men trots att Mats Weström gör en anmälan tror han inte att Alfred hade kunnat räddas med hjälp av ett ultraljud i slutet av graviditeten. 

– Min bedömning är att det inte hade hjälpt. Men det låter vi Socialstyrelsen bestämma, säger han.

Borde vara obligatoriskt
Alfred blev bara tio timmar gammal eftersom han dog av förlossningsskadorna. Jenny Mäki tycker att rutinerna borde ses över och att en ultraljudsundersökning i slutet på graviditeten borde vara obligatoriskt i Norrbotten.

– Hade man upptäckt det här hade vi fått ett kejsarsnitt. Och vad vi har förstått förlöser man inte barn med ryggmärgsbrock på vanligt sätt. Och detsamma gäller barn som ligger i säte, säger Jenny Mäki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer