Foto: Tyra Åsberg

Våren kommer allt tidigare

Publicerad

Blåsippor och vitsippor, kanske en tussilago. Ja faktiskt kan man redan se vårblommor i Norrbotten och det har förändrats markant jämfört med för hundra år sedan.

Det visar vårkollen, ett forskningsprojekt som bygger på rapporter från medborgarna.

Det handlar om ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga rapporter in vårens ankomst under valborgshelgen. Rapporterna ska ligga till grund för en undersökning om klimatförändringarnas påverkan på hur långt våren kommit i landet.

I år är det premiär för projektet. Och många har deltagit. Fler än 4000 observationer från mer än 700 platser i landet har kommit in till Svenska Botaniska Föreningen som tillsammans med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, äger projektet.

Stora förändringar

Vårens ankomst skiljer sig visserligen stort i landet men rapporterna visar tydligt att någonting har hänt. Till exempel har björkarnas lövsprickning hunnit mellan 70 och 80 mil längre norrut i år jämfört med vid Valborg för hundra år sedan och sälgen ses redan blomma långt upp i Norrlands inland.

Eftersom det under slutet av 1800-talet och början av 1900 gjordes en liknande undersökning så finns det jämförbart material.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor sedan 1980-talet vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi på olika sätt dokumentera hur naturens kalender påverkas. Det säger Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer