Framkomligheten på Sikträskvägen i Gällivare är bitvis mycket dålig. Foto: Gällivare kommun

Vårflod äter upp väg: ”Åk bara på den om du verkligen är tvungen”

Uppdaterad
Publicerad

Det varma vädret har ställt till det rejält på Sikträskvägen i Gällivare. Den snabba snösmältningen har gjort att vägen på vissa sträckor är mycket svårframkomlig. Kommunen avråder nu från att färdas på vägen.

– Det är bra om så många som möjligt avstår från att köra på vägen så att vi får jobba på i fred, säger Carina Larsson anläggningsarbetare på Gällivare kommun.

Det är den snabba snösmältningen som gjort att vägen mot Sikträsk/Harrå är svårframkomlig.

– Vi har tinat trummorna hela vintern men nu när det blev så varmt började det tina i marken och i myrarna och då blev det för högt tryck och vattnet började fara efter vägen istället för ner i trummorna, säger Carina Larsson, anläggningsarbetare på Gällivare kommun.

Carina Larsson berättar att de jobbar på för fullt med att tina vägtrummorna.

– Vi hade behövt få ut material men vi kan ju inte köra med tung trafik på vägen eftersom den då skulle kunna bli ännu sämre.

Avråder från att färdas längs vägen

Är det någon som har blivit isolerad?

– Nej, vägen går ju att köra längs men den har bitvis varit i dålig skick länge, men nu är det ännu sämre.

Gällivare kommun avråder nu bilister att färdas längs vägen.

– Åk bara på den om du verkligen är tvungen. Den blir ju sämre ju mer som kör på den. Den är så pass smal att vi avbryts i arbetet hela tiden.

Allmänheten uppmanas följa rapporteringen om framkomlighet på kommunens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.